MELS

Pedestrian precinct in Melsungen, DE

Pedestrian precinct in Melsungen, DE

Redesign of public spaces in the medieval city centre

The renewed historic facades get an impressive illumination and a worthy pendant in the street. A generous new road surface changes the profile and provides a space for each single building, a sort of „carpet” in front of the entrances which reflects the different geometries of the medieval frame-houses.

Large old granite slabs were cut in the factory folllowing detailed plans or templates and paved exactly in accordance with the plans, thus fitting into each individual situation. Cut outs for the necessary built-in elements like covers of manholes and street furniture were fitted into the slabs in the factory, thus avoiding noisy machines in the ongoing every day life of the street. For delivery, the busline, fire brigade access etc., the central part of the pedestrianized area is paved with old granite paving stones of large size. The water gathers in a channel made of smaller paving stones and placed exactly in the middle.

Planning and realization: 1995 – 1997
1st prize in competition 1995
In collaboration with: HHS architects, Kassel
Construction management: Latz Riehl Partner, Kassel
Client: City of Melsungen
Area: 4,500 m²

<<