CEPL

Raadhuisplein, Emmen, NL

Raadhuisplein, Emmen, NL

A square - a park - a landscape at the interface of town and countryside

Raadhuisplein, formerly a through-route and a large car park, is surrounded by a shopping centre and the town hall to the east while the historic city lies behind it. A theatre and the zoo are new attractions on the western side. The new tunnel and underground car park render possible to redevelop this part of the city and to meet the aspirations of different user groups.

Warm timber and glistening pools of water link the ‘hard’ and ‘soft’ landscape areas, trade and administration, culture and recreation. The stone-paved surface is interspersed with vegetation; like a carpet it frames and connects the heterogeneous building development and the landscape islands, thus creating a completely new urban open space.

Awards:

  • Green Good Design 2017 Award
  • Drentse Architectuurprijs 2016, jury award & public choice award

>> see videos on the website of the Gemeente Emmen

1st prize in competition
Design: 2013-2014
Client: Gemeente Emmen
Size: 3 hectares

<<