EGDA

Dachau Concentration Camp Memorial, New entrance area and visitor centre, DE

Dachau Concentration Camp Memorial, New entrance area and visitor centre, DE

New access zone and visitor centre

The existing entrance was to be relocated from the east to its original position in the west part of the site while a new visitor centre was to be integrated into the complex.

The second construction phase extend this design concept to the zone around the visitor centre while restoring an old path leading west. A timber facade, which symbolizes the trees that once grew there, integrate Florian Nagler’s single-storey building. The structure opens up onto three courtyards designed with discrete elements.

The path leading west links the Memorial to the road that once took concentration camp victims and recreates the historical connection to the Dachau railway station. Remnants of the historic paving slabs are incorporated into the surface of gravel and mastic asphalt.

Awards:
Architecture Prize Dachau 2011,
Dachau Design Prize 2011
(awarded along with Florian Nagler Architects)

Design and realization: 2004 – 2009
Further construction phases until 2020
In collaboration with: The Federal Planning Administration Freising, Florian Nagler Architects (new visitor centre)
Client: Bavarian Memorial Places Foundation
Total Area: 4.5 hectares

<<