MÜHA

Memorial Place Mühldorfer Hart, DE

Memorial Place Mühldorfer Hart, DE

Learning from the past – prevent the oblivion

At the end of the Second World War, the construction of a large bunker facility in the woodland near the small town of Mühldorf in Upper Bavaria claimed more than 5,000 lives. This site was part of the second largest satellite camp of the Dachau concentration camp.

Today, the bunker remains cannot be understood without additional information, and the marks from the past are disappearing.

We must remember the atrocities of the past and aim to communicate the inexplicable. The design overlay the existing and tangible with a new abstract layer. The understanding results of a deliberate perception of what can be seen.

1st prize in invited competition 2012
Design and realization of the sections ‚mass grave‘ and ‚forest camp‘: 2013 – 2018
Client: Stiftung Bayerische Gedenkstätten
Total area: 100 hectares

<<